Hur bra är dagens stjärnor jämfört med legenderna?

Vissa länder, som Tyskland, har dominerat VM genom turneringens gång. Andra länder, som Sverige, har inte varit lika framgångsrika. Vår bästa prestation ägde rum så tidigt som 1958, när vi tog oss ända till final. Där vann tyvärr Brasilien med 5 – 2. Som tur var har sommarens VM visat att svenskarna mycket väl kan vara på väg mot en revansch. Vi kanske inte är lika framgångsrika som tyskarna, men i år gick de inte ens vidare från gruppspel. Det var Sverige som toppade gruppen, tätt följt av Mexiko! Till mångas förvåning, och säkert till besvikelse för den som valt att betta på fotboll, tog Sverige den plats som förväntades tillfalla de förhandstippade favoriterna.

Även om oddsen inte var på Sveriges sida lyckades vi ändå trotsa alla förväntningar. Det var först efter kvartsfinalen, där England vann med 2 – 0, som vi fick lämna turneringen.

Om man ser till varje individuell spelare kanske prestationen verkar bero på tur, men vi är övertygade om att framgångarna i själva verket beror på hårt arbete. Sedan Janne Andersson tillträdde som förbundskapten 2016 har han krävt att spelarna alltid ska sätta laget före jaget. Det kanske verkar vara en gammaldags inställning, men ingen kan förneka de otroliga förbättringar och goda resultat som landslaget har uppnått sedan de fick en ny kapten.

Sveriges kvalspel inför VM var ett av Europas tuffaste, där motståndarna var stora fotbollsnationer som Frankrike och Nederländerna. Redan där presterade svenskarna oerhört bra genom att komma tvåa, vilket innebar att playoff mot Italien väntade. Självklart trodde ingen att vi skulle vinna, men otroligt nog blev resultatet 1 – 0 till vår fördel. Resultatet var häpnadsväckande: Sverige skulle delta i VM för första gången sedan 2006.

Sommarens VM blev för svensk del inget annat än ett fantastiskt bevis på alla de förbättringar som skett sedan 2016. Hoppet inför framtiden är minst sagt ljust!

Vi kanske inte har samma slags internationella stjärnglans som tidigare generationer spelare, men det märks inte på resultatet. Tvärtom har årets landslag presterat mycket bättre än tidigare trupper. Därför har vi tagit fram en infografik som jämför det nuvarande laget med Sveriges forna mästare. Spana in den!